De schaamte voorbij...

Wist je dat in 33 tot 50 procent van de gevallen de symptomen van ADHD bij meisjes niet herkend worden?  Dat komt omdat meisjes (en vrouwen) in de meeste gevallen meer druk in hun hoofd zijn dan in hun lijf. Meisjes keren in zichzelf, gaan dagdromen of ‘tunen uit’. Het lijkt alsof ze opletten maar ze verdwijnen helemaal in eigen gedachten en krijgen niets mee van wat er wordt verteld. Tijdens een ouderavond wordt er vaak dit gezegd; ‘Het zit er wel in maar ze laat het niet zien.’  Hiermee wordt een eerste buts in het zelfbeeld gemaakt…

De puberteit is voor alle kinderen een moeilijke levensfase. Onzekerheid en de zoektocht naar je eigen identiteit geven veel stress met ADHD erbij kunnen emoties extreem oplopen. Faalangst, perfectionisme en  prestatie-, of bewijsdrang kunnen zorgen voor een laag zelfbeeld en (angst)stoornissen. Zelfs voor depressies en mogelijk verslavingen om deze gevolgschade te onderdrukken.  De volgende deuk in het zelfbeeld is aangebracht.

 

De schaamte als je docent je iets vraagt en de hele klas die toekijkt maar je hebt geen idee waar het over gaat omdat je helemaal uit getuned was! Ze vinden me dom… Ergens weet je wel dat je niet dom bent, dat je sommige dingen misschien wel beter weet dan de docent, maar het komt er niet uit dus ga je nog harder werken en nog meer van jezelf eisen want je mag geen steken laten vallen. Sommige meisjes gaan zichzelf door schaamte en laag zelfbeeld sociaal isoleren. Het zelfbeeld is inmiddels ernstig misvormd.

 

 

Duidelijk mag zijn dat (gemiste) ADHD niet alleen gevolgen heeft voor de schoolcarrière maar ook in het volwassen leven voor problemen kan zorgen. Naar mijn mening wordt dit nog flink onderschat. Op latere leeftijd kan sociale angst gaan zorgen voor eenzaamheid en depressies.  Burn-out en stress zijn aantoonbare oorzaken van uitval in studie, het arbeidsproces en problemen in relaties. Inmiddels is er bijna niets meer over van het zelfbeeld… Dit kan en moet echt anders.

 

Herken jij je in dit verhaal? Merk je dat je ook vaak denkt, wat zouden anderen hiervan vinden. Laat je je afremmen door belemmerende overtuigingen? Dat kan ik niet, oh daar zit niemand op te wachten... Wil je graag ontdekken wat jij nou wel wil en daardoor waarschijnlijk ook best kan?! Kijk dan eens bij mijn Powerboost. Dit is de cursus om meer zelfinzicht te krijgen en te ontdekken wat jij wil. Want als je eenmaal de schaamte voorbij bent kun je zo veel meer!

 

 

Inmiddels ben ik de schaamte voorbij… En zet ik creativiteit in om andere vrouwen te begeleiden om de kracht in zichzelf (terug) te vinden. Ik geloof in mijn eigen kwaliteiten en ben blij met de goede kanten van ADHD. En dat wens ik ieder meisje of vrouw met ADHD toe. Daarom schrijf ik over mijn ervaringen. Ik hoop dat mijn openheid bijdraagt in de bewustwording van ADHD bij vrouwen of liever nog eerder, bij jonge meisjes,  zodat zij niet een hele last aan gevolgschade hoeven mee te zeulen. Opdat zij leren hun kracht op de juiste manier in te zetten en hier dagelijks van te kunnen profiteren.

 

Naast ADHD coaching geef ik ook in-company trainingen. Kennis en voorlichting over ADHD en bijbehorende kenmerken aan onderwijs professionals geeft inzicht en zorgt dat ADHD bij meisjes eerder (h)erkend wordt. In de training geef ik herkenbare dagelijkse voorbeelden uit de (onderwijs)praktijk en handvatten hoe om te gaan met ADHD en de bijbehorende symptomen. Deze training voorkomt veel vroegtijdig uitval in het onderwijs en op de werkvloer door beperking van gevolgschade van onzekerheid, depressie, angst voor afwijzing en vooral schaamte heel veel schaamte. Ik spreek uit ervaring! Ervaring als vrouw,  werknemer en onderwijs professional. Als docent in basis en voortgezet onderwijs en als coach van vrouwen met ADHD. Heb je interesse voor een training laten we dan een afspraak maken om te kijken welk traject het beste past.

 

 

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.