Home » Hersenspinsels » De schaamte voorbij...

De schaamte voorbij...

Gepubliceerd op 21 oktober 2020 om 16:26

Wist je dat in 33 tot 50 procent van de gevallen de symptomen van ADHD bij meisjes niet herkend worden?  Dat komt omdat meisjes (en vrouwen) in de meeste gevallen meer druk in hun hoofd zijn dan in hun lijf. Meisjes keren in zichzelf als ze zijn afgeleid. Ze gaan dagdromen of ‘uit-tunen’. Ze staan op het eerste gezicht netjes in de ‘op let stand’ maar verdwijnen helemaal in eigen gedachten en krijgen niets mee van wat er wordt verteld. Omdat dit gedrag niet storend is voor de omgeving wordt het probleem vaak neergelegd bij ouders en kind. ‘Het zit er wel in maar ze laat het niet zien.’

De eerste buts in het zelfbeeld is gemaakt…

 

De schaamte als je docent je iets vraagt en de hele klas die toekijkt maar je hebt geen idee waar het over gaat omdat je helemaal uit getuned was! Ze vinden me dom… Ergens weet je wel dat je niet dom bent, dat je sommige dingen misschien wel beter weet dan de docent, maar het komt er niet uit dus ga je nog harder werken en nog meer van jezelf eisen want je mag geen steken laten vallen. Maar de volgende deuk in je zelfbeeld is aangebracht.

 

In de puberteit ben je onzeker en op zoek naar jezelf, met ADHD erbij kunnen emoties extreem uiteen gaan lopen. Faalangst, perfectionisme en een enorme prestatie-, of bewijsdrang kunnen zorgen voor een laag zelfbeeld, angststoornissen, depressies en mogelijk verslavingen om de stoornissen te onderdrukken. Sommige meisjes gaan zichzelf sociaal isoleren. Het zelfbeeld is inmiddels ernstig misvormd.

 

 

Dat ADHD niet alleen gevolgen heeft voor de schoolcarrière maar ook in het volwassen leven voor enorme problemen kan zorgen. En dat dit nog flink wordt onderschat. Op latere leeftijd kan sociale angst zorgen voor eenzaamheid en depressies.  Burn-out en stress veroorzaken uitval in studie, het arbeidsproces en problemen in relaties. Inmiddels is er bijna niets meer over van het zelfbeeld…

 

Dit kan en moet echt anders. Kennis en voorlichting over ADHD en bijbehorende kenmerken kunnen ervoor zorgen dat ADHD sneller herkend wordt. Dan kunnen er bijtijds handvatten aangereikt worden dat voorkomt een hele hoop gevolgschade zoals onzekerheid, depressie, angst voor afwijzing en vooral schaamte.

 

 

Inmiddels ben ik de schaamte voorbij Ik zet creativiteit in om andere vrouwen te begeleiden om de kracht in zichzelf (terug) te vinden. Ik geloof in mijn eigen kwaliteiten en ben blij met de goede kanten van ADHD. En dat wens ik ieder meisje of vrouw met ADHD toe. Daarom schrijf ik over mijn ervaringen. Ik hoop dat mijn openheid bijdraagt in de bewustwording van ADHD bij vrouwen of liever nog eerder, bij jonge meisjes,  zodat zij niet een hele last aan gevolgschade hoeven mee te zeulen. Opdat zij leren hun kracht op de juiste manier in te zetten en hier dagelijks van te kunnen profiteren.

 

Herken jij je in dit verhaal? Merk je dat je ook vaak denkt, wat zouden anderen hiervan vinden. Laat je je afremmen door belemmerende overtuigingen? Dat kan ik niet, oh daar zit niemand op te wachten... Wil je graag ontdekken wat jij nou wel wil en daardoor waarschijnlijk ook best kan?! Kijk dan eens bij mijn Powerboost. Dit is de cursus om meer zelfinzicht te krijgen en te ontdekken wat jij wil. Want als je eenmaal je schaamte voorbij bent kun je zo veel meer!

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.