December stress


December is toch een hele gezellige tijd? Schreef ze met de kaken op elkaar geklemd en een knoop in de buik…  Na de zomer dacht ik; blech de winter komt er aan… en door dit gekke jaar met corona heb ik helemaal niet kunnen opladen deze zomer. Hoe ga ik in vredesnaam de winter door komen? Ik voelde een lichte paniek en merkte dat mijn nek en schouders zich aanspanden mijn keel dichtkneep en ik mij schrap zette om de negatieve emotie de baas te kunnen blijven. December is toch een gezellige tijd? Ik wil niet mijn kaken op elkaar klemmen en al die gezellige dingen met de vlekken in mijn nek in mijn agenda zetten…

 

Begrijp me niet verkeerd, ik hou van de kneuterigheid van december. Ik vind het als hyper creatieve vrouw geweldig om decoratie te maken en kaarten en kerststukjes en menu’s samen te stellen enzovoorts… Waarom zit dat knagende gevoel daar dan en wat kan ik er aan doen? Allereerst dus ontspannen die kaken! En diep in de onderbuik afdalen… Dat is spannend, naar je gevoel luisteren, het is voor mij namelijk makkelijker om heel hard te gaan werken… Decoreren, diners regelen, lichtjes, huis aan kant, boodschappen, cadeau’s…

 

Euhhhh…  zie je die rode zwaailichten afgaan? Nee? Ik zag ze ook heel lang niet. Meestal liep ik er kei hard tegenaan ergens in januari, als ik al een paar dagen met migraine op bed lag en mijzelf afvroeg hoe moet dit nou? Waarom voel ik mij toch zo moe, slecht, depressief, stom….

 

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg… Deze uitspraak van Einstein is het antwoord! Ik leg uit waarom en ik geef je drie tips hoe je het ook anders kan!

 

Ik deed al jaren wat ik altijd deed. En zelfs nog meer doen van wat ik altijd deed! Ik begon steeds eerder met plannen maken en ging, omdat ik een gezin kreeg, ook voor mijn man, kinderen en schoonfamilie regelen. Ik wist precies waar iedereen wilde van de Sint of wat iedereen lekker vond voor het kerst diner… Hoe ik het iedereen naar de zin kon maken. Etentje voor 23 personen, daar draai ik mijn hand niet voor om!  Reünie met high tea voor 65 man, tuurlijk kan ik…  Maar daarna kreeg ik wat ik altijd kreeg; een lange vervelende winterdip met migraine, spanningen, nekklachten etc.

 

Kerst high tea voor 65 personen.

 

Als je al in september opziet tegen de komende winterperiode en gaat doen wat je altijd hebt gedaan; te veel aan het aanpassen, regelen en voelen voor anderen.  Dan krijg je wat je altijd kreeg; een mega dip omdat je jezelf volkomen bent vergeten. Klink te simpel toch? Maar echt zo eenvoudig is het gewoon. Dus stoppen met doen wat je altijd deed en eerst denken wat wil ik? Wat zegt mijn gevoel? En denk je nu ja Peet das wel heel gemakkelijk gezegd want ik kan toch niet ineens alles laten vallen. Dan heb ik ruzie met de schoonfamilie en hele verdrietige kinderen… Hmmm ja en nee, als je echt gaat luisteren naar je gevoel en gaat doen waar jij je happy bij voelt komt er ook geen mega winter dip. Want laten we eerlijk wezen als ik in die dip zit dan ben ik echt geen leuke moeder, partner, collega of vriendin… Dan heb ik nergens geen zin of energie voor.

 

Reden te over om dit te voorkomen. Hieronder geef ik drie tips die hierbij behulpzaam kunnen zijn. Met een beetje creativiteit kun je de tips aanpassen op jouw situatie. Heb jij bijvoorbeeld nooit last van een winterdip maar raak jij rond de mei vakantie in een overspannen toestand, doe dit met pasen of met zomervakantie of..  ok je snapt het wel denk ik! Onthoud in elk geval een ding; Let's do what we love and do lots of it...

 

 

Tip 1: Grenzen aangeven. Ga naar je onderbuikgevoel, wat voelt goed voor jou? Waar heb jij zin in? Is dat dit jaar alleen kerst voor de familie of wil je iets doen met Sinterklaas. Zet wat jij wil duidelijk, ook voor jezelf, op papier of in je agenda. Praat er over! Geef aan in je familie,op school of op je werk wat jij dit jaar organiseert en wat je dit jaar (een keertje) overslaat. Geef hierbij meteen je grenzen aan. Ik kom een uurtje Sint versiering op hangen. Je bent niet slecht, stom of incapabel als jij een keertje niet alle feestdagen van december organiseert op school, thuis en op je werk…

 

Tip 2: Verdeel en heers! Eerst ga je bedenken hoe jij het wil. Niet hoe anderen het fijn vinden maar hoe jij het fijn vindt. Hou je wel van koken maar niet van boodschappen doen? Bespreek het! Geef aan dat je met alle liefde wil koken maar dan doe jij de boodschappen. Of ik maak het hoofdgerecht maak jij het dessert? Want naast dat je niet alles hoeft te doen is het vaak ook heel leuk om er samen plannen voor te maken. Echt een ander kan ook hele leuke ideeën hebben! En het is zo fijn om niet de hele avond alleen bezig te zijn met het eten en de bediening… Het is heerlijk om te kunnen zitten en genieten van wat een ander voor je heeft gemaakt!

 

Tip 3: Geniet van het moment. Niemand herinnerd zich later nog het perfect op elkaar afgestemde 5 gangen menu. Maar wel het moment dat je ontspannen met elkaar aan tafel zit te genieten van onverwachte smaken die je nog niet kent of dat iedereen zijn gezicht in de plooi probeert te houden als het toetje anders smaakt dan je had verwacht! Laat het los die perfectie! Het is balen als je zout te veel in de soep hebt gedaan maar tien jaar later lig je hierover nog in een deuk met elkaar.

 

Oh en dan nog een bonus tip! Wees creatief. Is je cake ingezakt in de oven; strooi er eetbare glitters en chocolade kransjes overheen. Succes verzekerd! Heb je geen kerstboom? Leg kerstballen in een grote vaas of schaal en doe de lichtjes erbij. Instant kerstsfeer!

In mijn blog volgende week geef ik nog veel meer creatieve tips, lees je dan weer mee?!

Add comment

Comments

There are no comments yet.