Wie schrijft blijft!

Write until you surprise yourself, poster met droogbloemen, op een vintage achtergrond. Romantisch handgeschreven roze rozen en een varenblad

Write until you surprise yourself...

Verrassend niet? 15 minuten schrijven per dag verlaagt je stressniveau en dat is zelfs wetenschappelijk bewezen! Schrijven ontspant en helpt je beter omgaan met negatieve gevoelens. Of je nu een dagboek bijhoud, een journal schrijft of morning-pages, wie schrijft blijft! En hoe makkelijk en voordelig wil je het hebben? Schrijven kost in elk geval een hoop minder dan therapie. Als je niet te veel gaat uitgeven aan stationary dan he! Maar dat is geheel verantwoord, omdat je het gebruikt voor je gezondheid!

Schrijven in een mooie journal met een leuke pen nodigt echt uit tot reflectie en dat bevordert je creativiteit.Er zijn natuurlijk heel veel verschillende manieren om aan de slag te gaan om je gedachten op te schrijven. Zo is er het aloude dagboek. (Met slotje, had jij die vroeger ook?) Maar je kunt ook andere methodes gebruiken, hieronder geef ik drie voorbeelden.

dames hand met roze gelakte nagels die een vulpen vasthoud en in een schrift aan het schrijven is.

Drie verschillende manieren om je gedachten op schrift te stellen

 • Een notitieboekje of dagboek waarin je al je gedachten schrijft voordat gaat slapen.
 • Een (bullet)journal; dat is een georganiseerd systeem aangepast aan jouw persoonlijke behoeften. Soort van to-do list, agenda en dagboek in één. Maar je kan er ook creatief in bezig, dat is waar ik het mee combineer, vooral heel fijn in de vakanties.
 • Morning-pages; elke morgen drie pagina's schrijven direct na het wakker worden. Zonder je pen neer te leggen! Je schrijft alleen voor jezelf, er hoeft geen logica in te zitten het zijn jouw gedachten, wensen en problemen. 

Zo schrijf ik al geruime tijd elke ochtend morning-pages. Dat geeft mij bizar veel inzicht en rust in mijn drukke hoofd. Morning-pages schrijven is een techniek uit het boek, The artist's way van Julia Cameron. Zij claimt dat morning-pages helpen om creativiteit en productiviteit te vergroten. De taak is om drie pagina's te schrijven.  Het helpt de mentale helderheid te verhogen en het biedt focus. Morning pages zijn voor mij ook een vorm van zelfliefde. (Iets waar we als vrouw niet altijd even veel aandacht en/of tijd voor hebben.) Het is voor mij in elk geval een onmisbare routine geworden, ik zet er zelfs mijn wekker een half uur eerder voor! Echt een dikke aanrader.

 

Wil jij ook beginnen met morning pages schrijven, lees dan even onder de afbeelding verder voor een paar opstart tips. Deze foto komt uit het werkboek bij de Jouw Juni challenge. Wil je meer weten over de challenge, meedoen of het werkboek bekijken, klik dan op de knop hieronder.

Notitieboekje opengeslagen. Turqoois blauw met een droogbloemmetje vastgeplakt met goud gestreepte washitape. Er staan handgeschreven tips op de bladzijden voor het schrijven van morning pages. Er staat ook nog een gouden hart op de pagina.

Morning-pages; een krachtige schrijf oefening.

Deze oefening heeft veel positieve effecten op mentale en zelfs lichamelijke gezondheid. Het doel is om drie pagina's te schrijven, direct na het wakker worden.  Je kan elk soort notitie boekje of journal gebruiken, ik raad aan in het begin een wat kleiner boekje te gebruiken omdat drie grote pagina's volschrijven wat overweldigend kan zijn in het begin. Je kan over alles schrijven, goed slecht, dingen die je niet hardop durft uit te spreken.  Laat het niemand lezen. Dit zijn jouw gedachten, het hoeft ook niet netjes of in chronologische volgorde geschreven zijn, als het maar drie bladzijden zijn. Je mag zeuren, maar lees het ook terug en wees eerlijk tegen jezelf... Herken je een patroon waardoor je steeds klaagt of pijn hebt of problemen ergens mee? Doorbreek dit patroon dan! Doe er iets mee! Dan zul je merken dat er echt mooie dingen gaan gebeuren. Vergeet niet perfectie blokkeert, dus strepen en krassen mag!

 

Hier een paar vragen die je jezelf kunt stellen om je op weg te helpen met morning-pages.

 • Wat wil je graag helen, oplossen of repareren?
 • Hoe voel je je vandaag?
 • Hoe voelde je je gisteren?
 • Geef jezelf een heel groot compliment
 • Waar wil je in de toekomst zijn, waar droom je van?
 • Waar loop je al een tijdje tegenaan en hoe zou je het kunnen oplossen?
 • Wat denk je dat je heel goed kan, maar doe je (nog) niet?
Vintage stijl notitieboekje of dagboekje. Voor morning-pages. Met zwarte vintage stylezwaluw . Poezieplaatje zwaluw

Creative Journaling

Een andere creatieve manier om ervaringen en gebeurtenissen te verwerken en meer inzicht te krijgen in jezelf is werken in een (art)journal. Dan kun je naast schrijven ook schilderen, plakken, tekenen, etc.  Schrijf, schets of teken je hoofd leeg, en werkt ook positief op je creativiteit en daardoor op je productiviteit. Win Win toch?!

Een andere keer zal ik dieper ingaan op (art)journaling, want dat doe ik ook graag en dat is wel leuk om aan anderen te laten zien! Hieronder een voorbeeld uit mijn reis journal. Tapas van een heerlijk restaurantje in Spanje uitgewerkt in aquarel.

 

Opengeslagen dagboek og creative journal of dagboek met geschilderde tapas en handgeschreven tekst. Reisverslag van bezoek aan een Tapas restaurant. Recepten voor tapas. Verf, aquarel, illustraties.

Add comment

Comments

There are no comments yet.