Labelen

Een label kan goed zijn maar ik vind het persoonlijk ook best lastig...

Door te labelen, markeer je iets als afwijkend. Een label met een citroen aan een flesje maakt duidelijk wat er in zit. Door het flesje te labelen maak je het afwijkend. Het zijn allemaal flesjes maar deze is met citroen.

Labelen kan dus positief zijn, maar ook negatief. In dit voorbeeld van het citroentje op de label, is het positief, het maakt iets duidelijk.  Houd ik van citroen neem ik dit flesje. Zo niet, kies ik een ander flesje!

 

Zoals je wel begrijpt gaat dit stuk niet over papieren labels, maar over het labelen van medische aandoeningen. Eigenlijk vooral over mijn strubbeling met mijn label! Omdat ik bang ben dat de buitenwereld mij niet meer wil of niet meer serieus neemt omdat er ADHD op mijn label staat!

 

Het gevaar van labelen is namelijk dat je jezelf er mee gaat vereenzelvigen. Dat je je gaat gedragen naar wat de buitenwereld van jouw label verwacht. Het label wordt je identiteit. Het label gaat voorbij aan de kwaliteiten, dan is labelen negatief!  Ik wil niet behandeld worden als stereotype. Dan krijg ik onvoldoende ruimte om mezelf te zijn. Ik heb ADHD maar ik ben het niet!

 

Inmiddels durf ik bovenstaande hardop uit te spreken, wat zeg ik van de daken te gillen! Dat kan ik nadat ik 10 jaar geleden een label kreeg. Na jaren met een negatief zelfbeeld, een lage eigenwaarde en een extreem laag energiepijl te hebben gekampt ging ik voor een burn-out die maar niet over ging naar een psychiater. Ik kreeg de diagnose ADHD. Toen ik mij zelf als een spons vol zoog met informatie over de symptomen die bij ‘mijn label’ hoorde leerde ik dat ik al deze kenmerken ook juist  voor mij kan laten werken. (wist je trouwens dat ADHD bij vrouwen vaak gemist wordt? hier ga ik later nog een blog over maken!)

 

Conclusie van dit verhaal is dat ik het vooral belangrijk vind een label op de juiste manier te gebruiken. Wanneer de context van een label op een juiste manier wordt ingezet kan het veel helderheid en handvatten verschaffen. Maar we moeten stoppen met een label te gebruiken als inhoud etiket. Een persoon is geen product!

Add comment

Comments

There are no comments yet.